Friday, June 18, 2010

Resipi Gulai Tempoyak (Masukkan BELIMBING..bukan MANGGIS ok...) hehehe

2 bulan lagi Ramadhan akan menjelma....InsyaAllah..... :)....so mulai saat ini tiba2 menjadi rajin pulak nak mengumpul resepi2 utk hidangan buka puasa nanti....resepi2 dari mak dah banyak PEM kumpul..heheh..dari mama & kakak ipar pun ada koleksinya yang tersendiri...try nya baru dua tiga kali...heheheh....tapi koleksinya dah hampir penuh satu buku.... :)

Pagi tadi, teringin pulak PEM nak hogeh2 resepi yang dah lama disimpan dalam archive folders...terjumpa resepi GULAI TEMPOYAK...walaupun mak PEM berasal dari Perak, mama PEM pun dari negeri yang sama, tak pernah pulak terlintas nak tanya & tengok cara memasak gulai tempoyak nih....resepi kat bawah ni PEM dah lama simpan, tapi tak pernah try buat...ni resepinya... :-)

Masak Tempoyak Ikan

Bahan-bahannya
1 ekor ikan kipas atau sebarang ikan
1 cawan tempoyak
10 biji belimbing buloh
2 helai daun kunyit [koyakkan]


Bahan-bahan untuk di mesin halus
15 biji ciliapi
3 biji cili merah
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
4 cawan air
garam


Cara membuatnya
1. Masukkan semua bahan keculai buah belimbing dan daun kunyit dalam periuk.
2. Masak bahan sehingga mendidih.
3. Masukkan belimbing buloh dan daun kunyit. Biarkan mendidih lagi.
4. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.

PEM: beria2 nak try gulai tempoyak...kalau tak sedap, PEM masukkan sedikit MANGGIS...hehehehe :)

No comments:

Post a Comment