Tuesday, June 29, 2010

Sambal Kerang - My Mom's secret recipe!! Cubalah!! ;)

Hari tu PEM tolong mak PEM masak SAMBAL KERANG.....resipi dari Chef yang tidak asing lagi....siapa lagi kalau bukan mak PEM sendiri....sebelum ni PEM pernah cuba jugak masak sambal kerang ni untuk My Lover...dia suka... :)...tapi air tangan mak PEM tersayang lagi sedap kot...sebab tu la bila mak sihat, ngader2 suruh mak jugak yang masak...hehehehe

Ada siapa2 nak try??Ini resepinya :-

Bahan-bahannya

RM2 Cili kering (dikisar halus)
5kg Kerang
4 ulas Bawang putih
10 Ulas Bawang merah
7 ulas Bawang Besar (dipotong bulat)
Hujung 4 jari Asam jawa
4 sudu besar Santan
3 sudu kecil Garam
3 sudu besar Gula
Air (semangkuk kecil)

Cara membuatnya

1) Cili kering dikisar sehingga halus (*blend*); masukkan sedikit air ketika blend
2) Kerang direbus sehingga mendidih airnya & terbuka cengkerangnya
3) Kopek kulit kerang dan masukkan sedikit air rebusan kerang
4) Bawang merah dan bawang putih dihiris
==============================================================

5) Masukkan minyak yang banyak ke dalam kuali; api sederhana besar
6) Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
7) Masukkan cili kering yang telah dikisar (7 senduk) + sedikit air - Biar sehingga garing; kacau sekali sekala; kacau kerap bila hampir garing
8) Masukkan kerang dan sedikit air rebusan kerang; kacau
9) Masukkan asam jawa (3 kali ramas dengan air sehingga bersih)
10)Masukkan 4 sudu besar santan; kacau sehingga mendidih
11)Masukkan garam
12)Masukkan gula; kacau sekali sekala bagi rata sehingga naik bau
13)Kacau sekali sekala sampai gelembung2 minyak dah makin kurang
14)Masukkan bawang besar & air (untuk layukan bawang dalam masakan)
15)Kacau lagi sehingga masak; tutup api bila bau dah wangi ;)

Resepi dan cara membuat SAMBAL KERANG yang PEM tulis mmg detail, senang untuk saper2 yang baru nak belajar, boleh mencubanya dengan betul....SELAMAT MENCUBA!!

psssttt....jangan masukkan manggis, tak sesuai!!! hehehehe

No comments:

Post a Comment